FAQ

Op zoek naar nieuw beddengoed, maar weet je niet welke maat en welke soort dekbed je het beste kunt kiezen? We helpen je graag! Een donzen dekbed van Dauny is leverbaar in allerlei maten. Logisch dat je twijfelt over welke maat het beste bij jou en je bed past. Handig om te weten is dat de maat niet alleen afhangt van de breedte van je matras, maar ook van je lichaamslengte. De stelregel is dat je donsdeken tenminste twintig centimeter langer is dan je zelf bent. Wel zo comfortabel.

Welke maat dekbed voor één persoon?
Slaap je in een eenpersoonsbed of wil je liever niet je dekbed delen, dan is een eenpersoonsdekbed voor jou waarschijnlijk groot genoeg. Welke maat dekbed past bij één persoon? Standaard is dan de maat 135/140×200 geschikt of de 140×220. Houd je van een wat ruimer dekbed of is je bed breder dan een standaard eenpersoonsbed, dan kun je ook voor 155×200, 155×220 of zelfs 160×210 gaan. Je kunt een eenpersoonsdekbed ook goed gebruiken op een twijfelaar of als twee losse dekbedden op een tweepersoonsbed.

Welke maat dekbed voor twee personen?
Wil je weten welke maat dekbed geschikt is voor een tweepersoonsbed? Dauny heeft dekbedden in allerlei grote maten, van 200×200 tot zelfs 260×240. Bovendien kan Dauny alle gewenste dekbeddenmaten maken, bijvoorbeeld ook 360×240 Houd er in ieder geval rekening mee dat het dekbed twintig centimeter langer is dan je eigen lichaamslengte. Dat ligt wel zo fijn.

Grote donzen vlokken
Als je eenmaal weet welke maat dekbed het best bij jou en je bed past, kun je kiezen welk Dauny-dekbed jou straks gaat verwarmen. Ieder dekbed is gevuld met grote donzen vlokken die zowel uitstekend isoleren als vocht opnemen. Van grootvlokkig dons is minder nodig om een dekbed goed te vullen. Om die reden voelt een dekbed van Dauny altijd vederlicht en luchtig aan. Werkelijk een genot om onder te slapen.

Niets zo vervelend als rugpijn of een stijve nek. Het kan best zo zijn dat je klachten worden veroorzaakt door een verkeerd kussen dat je rug en nek niet goed ondersteunt. Of door een onjuiste slaaphouding. Dan vraag je je natuurlijk af welk kussen goed is voor je nekklachten. De hele dag lang is je nek hard aan het werk, vanaf het moment dat je opstaat totdat je weer naar bed gaat. Het aanschaffen van een geschikt neksteunkussen kan net het verschil maken tussen uitgerust wakker worden of wakker worden met vervelende nekklachten.

Weet je welk kussen goed is voor je nekklachten?
Weet je welk kussen iets doet voor je nekklachten? Een stabiel neksteunkussen van Dauny zorgt ervoor dat je de hele nacht, tijdens je slaap, in de juiste houding blijft liggen. Zo voorkom je nekklachten. Een neksteunkussen van Dauny corrigeert je positie continu. Daardoor heb je overdag vrijwel geen last meer van die vervelende nekklachten. Wat een comfort!

Welk kussen kies jij?
Neksteunkussens van Dauny zijn er in verschillende soorten. Welk kussen kies jij? Sanasleep biedt bijvoorbeeld speciaal voor het gevoelige gebied van je nek een optimaal gevoel van ligcomfort en ontspanning. Sanavital is aan twee kanten te gebruiken en dus multivariabel. Sanafit is zeer zacht, terwijl Sananeck wat steviger is en je nek ergonomisch ondersteunt. Voor zijslapers én rugslapers heeft Dauny een geschikt kussen in de collectie die nekklachten vermindert.

Maximale ontspanning tijdens het slapen
Een neksteunkussen ondersteunt je nekwervels. Dat geeft een heerlijk ontspannen gevoel tijdens het slapen. Dauny heeft kussens voor nekklachten in verschillende diktes. Kijk snel welk kussen bij jou past.

Voor pure levenskwaliteit
Kussens van Dauny zijn gemaakt voor een hoge kwaliteit van leven. Een goede nachtrust zonder nekklachten zorgt er automatisch voor dat je overdag meer geniet van het leven. Het handgemaakte beddengoed van dit Zwitserse kwaliteitsmerk laat je voelen wat perfect slaapgenot werkelijk inhoudt.

Klik hier voor een overzicht van onze neksteunkussens.

In je zoektocht naar het perfecte dekbed of kussen wil je vast en zeker weten wat nou eigenlijk het verschil is tussen eiderdons en ganzendons? En welke soort dons past het beste bij jou? Het verschil tussen eiderdons en ganzendons zit voornamelijk in de isolatiewaarde, het gewicht en de duurzaamheid. Hieronder zetten we de voordelen van eiderdons en ganzendons op een rijtje.

Ganzendons isoleert als de beste
Ganzendons heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Een dekbed of een kussen met ganzendons is daarom al snel behaaglijk warm. Dat is natuurlijk ideaal tijdens koude nachten. Het dons neemt daarnaast moeiteloos vocht op. Een dekbed met ganzendons voelt daarom altijd fris en schoon aan. Een dekbed met ganzendons voelt bovendien licht en luchtig, een dekbed om jezelf helemaal in te verstoppen. Omdat ganzendons zeer elastisch is, schud je je dekbed of kussen eindeloos op, zonder dat het zijn vorm verliest. Huisstofmijt maakt trouwens geen kans in het ganzendons. Een dekbed of kussen met ganzendons is daarom geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Eiderdons van de eidereend is een wonder van de natuur
Wanneer je kiest voor een dekbed met eiderdons van de IJslandse eidereend, dan kies je voor ongeëvenaarde luxe. Eiderdons is zeer zeldzaam, maar geen enkel ander natuurproduct warmt beter op. Het is bovendien ook nog eens extreem licht. Onder een dekbed met dit hoogwaardige eiderdons heb je altijd een constante lichaamstemperatuur. Rillen van de kou of zweten van de warmte is er niet meer bij.

Eiderdons of ganzendons?
Of je nu voor een dekbed of kussen met ganzendons of eiderdons gaat, het beddengoed van Dauny is altijd uniek. Op liefdevolle wijze wordt het in het Zwitserse atelier met de hand gevuld met zacht en luchtig grootvlokkig dons en vervolgens omhuld met de meest exclusieve stoffen. Alleen het beste dons komt door de Dauny-selectie.

Wie goed slaapt, geniet van het leven
Of je nu voor ganzendons of eiderdons kiest, Dauny gaat voor pure levenskwaliteit. Met de handgemaakte producten van Dauny wordt je nachtrust gezond en verkwikkend. Wie goed slaapt, geniet van het leven.

Klik hier voor onze ganzen donzen dekbedden.
Klik hier voor onze eider donzen dekbedden.  

Als je wil weten welk donzen dekbed het beste is, is het handig te weten wat het verschil is tussen ganzendons en eiderdons. In het Dauny-atelier, in Zwitserland, worden de dekbedden met het beste dons met de hand gevuld en vervolgens omhuld met de zachtste stoffen. Ongeëvenaard vakmanschap dat het beste en meest verfijnde beddengoed oplevert. Maar welk donzen dekbed is het beste?

Ganzendons isoleert als de beste
Ganzendons heeft een hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat een dekbed of kussen met ganzendons al snel behaaglijk warm is. Ideaal tijdens koude nachten! Daarnaast neemt het dons moeiteloos transpiratievocht op. Het donzen dekbed voelt daarom altijd heerlijk fris en schoon aan. Ganzendons is licht en luchtig, een dekbed om je lekker in op te rollen dus. Omdat dit dons zeer elastisch is, kun je je dekbed of kussen eindeloos opschudden, zonder dat het vorm verliest. Huisstofmijt maakt trouwens geen enkele kans in dit donzen dekbed en het is daarom erg geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie.

Eiderdons is een wonder van de natuur
Kies je voor een donzen dekbed met eiderdons, dan ga je voor het beste dat er te krijgen is. Het dons van IJslandse eidereenden is zeer zeldzaam en exclusief. Geen enkel ander natuurproduct warmt beter op. Bovendien is het ook nog eens extreem licht. Onder dit donzen dekbed houd je altijd een constante lichaamstemperatuur. Rillen van de kou is er niet meer bij, maar zweten van de warmte ook niet.

Welk donzen dekbed is het beste?
Weet je al welk donzen dekbed het beste is voor jou? Welk donzen dekbed voldoet aan al jouw verwachtingen? Onder welk dekbed voel jij je het fijnst? Of je nu voor een dekbed met ganzendons of eiderdons van Dauny kiest, het is altijd uniek. Het is met de hand gevuld in het Zwitserse atelier van Dauny en op liefdevolle wijze verder bewerkt. Het grootvlokkige dons wordt omhuld met de beste stoffen. Alleen het beste komt namelijk door de Dauny-selectie.

Je verwacht het misschien niet, maar je donzen dekbed wassen is echt wel nodig. De meeste mensen denken, omdat je een dekbedovertrek gebruikt, wordt je dekbed niet snel vies. Eens in de zes maanden is een wasbeurt daarom aan te bevelen en zeker één keer per jaar. Naast wassen kan je jouw dekbed ook luchten en/of kloppen mocht je tussendoor een fris dekbed willen. Heb je een zomer- en winterdekbed, was dan je dekbed bij het wisselen. 

Bij de stomerij of zelf wassen?
Je dekbed wassen kun je laten doen, bij de stomerij. Daar hebben ze speciale, grote wasmachines waarin je dekbed niet alleen professioneel gewassen wordt, maar ook gedroogd. Het is echter helemaal niet moeilijk om zelf je dekbed te wassen.

Op hoeveel graden wassen?
Doe het niet te warm. Hoger dan veertig graden Celsius kun je de machine beter niet zetten. Kies ook voor een programma met een laag toerental, bijvoorbeeld een fijn- of wolwasprogramma of nog beter een donsprogramma. Al onze dekbedden zijn voorzien van een ingenaaide wasinstructie, hier staat aangegeven op hoeveel graden je kan wassen. Gebruik een speciaal wasmiddel of groene zeep, want een agressief middel kan de donshaartjes beschadigen. Voeg minder wasmiddel toe dan je normaal gesproken zou doen. Gebruik ook vooral geen wasverzachter! Wij hebben een speciaal wasmiddel wat biologisch afbreekbaar is en geen irritatie op de huid veroorzaakt. Klik hier om deze online te bestellen.

Drogen aan de lucht of met een paar tennisballen
Laat je dekbed na het wassen liever niet buiten drogen maar stop hem in de droger met 3 tennisballen, moet je toch buiten drogen zorg dan dat je dekbed meermaals in de centrifuge is geweest zodat de veren en het dons al veel water zijn verloren, ook is het van belang je dekbed als je hem buiten ophangt niet in de volle zon hangt en je het regelmatig op  klopt, om wel de verhouding van het dons goed te houden. Beter is om als je zelf niet in het bezit bent van een droger je dekbed of kussen naar de stomerij te brengen. Controleer na afloop of je dekbed echt goed droog is. Dit om vervelende geurtjes te voorkomen.

×